Waarom hameren wij zo op winddichtheid?

31 januari 2020

Werk je een nieuwbouwproject uit? Dan is het zoeken naar een evenwicht tussen een gedroomde afwerking in de bouwstijl van jullie keuze én de kwaliteit. Zoek je informatie rond bouwtechnieken en/of sleutel-op-de-deur bouwen, dan stoot je quasi altijd op de term winddicht bouwen. Wat is dat? En waarom wordt er zo op gehamerd?

Ga je met Stonehouse in zee, dan kies je zelf de graad van afwerking van je nieuwbouwwoning. Sowieso bouwen we je ruwbouw wel volledig winddicht. Daarmee beperken we het aantal luchtlekken tot een absoluut minimum. Want een luchtlek brengt warmteverlies met zich mee, staat een gecontroleerde ventilatie in de weg, kan bouwschade veroorzaken door interne condensatie én zorgt voor akoestische hinder. Zaken die we in elk van onze realisaties vermijden.

Aandachtspunten

  • In het geval van de muren spelen het buitenmetselwerk, maar vooral de afwerking van de binnenmuren, een grote rol voor de winddichtheid. Voor het metselwerk van de binnen- en buitenmuur is het belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de voegen zelf.
  • Hoe zijn ramen, deuren, roosters ... aangesloten op het metselwerk? Deze elementen doorbreken de muren en kunnen dus voor luchtlekken zorgen.
  • Pleisterwerk bevordert de luchtdichtheid, maar de bezetter zal bij het afwerken van de binnenmuren moeten oppassen met de aansluitingen op ramen en deuren. Om open kieren te vermijden wordt de aansluiting tussen de muur en de doorbreking afgetapet of afgekit. Het zit ‘m in de details!
  • Langs het dak van je woonst kan eveneens veel lucht (en dus energie) ontsnappen. Een goed geplaatste damprem is meteen ook een belangrijke stap naar winddichtheid toe.
  • Een laatste puntje: om geen convectiestromen te krijgen achter je isolatie, moet de isolatie in de spouwmuur goed aansluiten. Kies dus voor een geschikt isolatiemateriaal.

Afwerkingsmogelijkheden

Om te weten welke afwerkingsmogelijkheden er zoal zijn, leiden we je graag rond in onze kijkwoning. Daar zijn we ‘all the way’ gegaan op het vlak van technische kwaliteiten en afwerking.

Bron: livios.be

Waarom hameren wij zo op winddichtheid?

Nieuwbouwzondag 28 april 2024

NIEUWBOUWZONDAG staat voor de deur! Spring op zondag 28 april even binnen in onze moderne kijkwoning in Boutersem en/of de landelijke woning in afwerkingsfase in Sint-Truiden.

20 april 2024

Bezoek Stonehouse op Nieuwbouwzondag

NIEUWBOUWZONDAG staat voor de deur! Spring op 22 oktober even binnen in onze moderne kijkwoning in Boutersem en/of de landelijke woning in afwerkingsfase in Landen.

10 oktober 2023

Bouwgrond kopen? Hier moet je op letten

Een bouwproject begint met het kopen van een bouwgrond. Bij de zoektocht hiernaar komt heel wat kijken.

27 mei 2020

De EPB-deskundige waakt over energiezuinigheid van je woning

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen aan minimale vereisten voldoen die zijn opgenomen in de EPB-regelgeving.

28 april 2020

Met deze tips laat je meer daglicht toe in je droomhuis

Voldoende aan daglicht blootgesteld worden is van groot belang. Wie die dat onderschat, wordt vaker humeurig, slaapt slechter of wordt door depressie getroffen.

31 maart 2020

BEN-bouwen is vandaag al de norm

Broed je al even op bouwplannen? Dan ben je vast al op termen als BEN-bouwen, EPB-regelgeving en S-peil gestoten. In het kort: de EPB-eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften je woning moet voldoen. BEN-bouwen of bijna-energieneutraal bouwen kadert daarin, en is een verplichting vanaf 2021.

5 maart 2020

Huidige bouwpiek kan tot wachttijden leiden

Een grote vraag naar bouwmaterialen, en een ongekend hoog aantal bouwprojecten leidden dit voorjaar tot wachttijden in de bouw. Dat lazen we in Het Laatste Nieuws. Mogelijk moet je tot een jaar geduld hebben vooraleer je bouwproject kan starten, zo verklaarde de gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie. In dat opzicht biedt een sleutel-op-de-deurfirma je enkele voordelen.

20 december 2019

Ga je bouwen? Ontwijk deze valkuilen

Loop je met bouwplannen rond? Dan sta je op de drempel van een nieuwe wending in je leven. Je zal merken dat regelgeving een belangrijke rol speelt bij het optrekken van je droomwoning. Vooraleer je de eerste steen van je sleutel-op-de-deurwoning legt, ontwijk je beter deze valkuilen.

25 november 2019

Welke rol neemt de architect in bij sleutel-op-de-deur?

Het is een populaire veronderstelling: kiezen voor de sleutel-op-de-deurformule heeft gevolgen voor de rol van de architect. Zijn of haar creativiteit zou beknot worden omdat de bouwfirma met basisplannen werkt. Stonehouse pakt het bewust anders aan. Het eigen karakter van jouw droomwoning staat voor ons pal.

29 oktober 2019

Hoe vast is de prijs bij een verkoop op plan?

Ga je in zee met een aannemer voor een nog te bouwen sleutel-op-de-deurwoning? Je zet dan jouw handtekening onder een contract, zonder te zien wat je koopt. Omdat je op dat moment een ‘stukje lucht’ koopt, voorziet de woningbouwwet - bekend als de wet-Breyne - in een ruime bescherming van de consument. Maar wat houdt die wet precies in?

9 augustus 2019

Hoe voorkom je oververhitting in je nieuwbouwwoning?

Efficiënt energie verbruiken is de uitdaging van de toekomst. Je kan er van in de ontwerpfase rekening mee houden. In nieuwbouw gaat het dan vooral over energiezuinig verwarmen. Recente woningen met een laag energiepeil hebben dankzij hun versterkte geïsoleerde bouwschil en luchtdichte uitvoering een streep voor omdat ze hierdoor zelfs met mindere verwarmingscapaciteit de woning toch voldoende warm kunnen houden. ‘s Zomers is oververhitting evenwel een belangrijke uitdaging.

30 juli 2019

Zes troeven van onze sleutel-op-de-deur-aanpak

Plannen om binnenkort je droomhuis te bouwen? Steeds meer mensen kiezen voor één aannemer die alle technieken aanlevert en als aanspreek- én rustpunt fungeert. Eén persoon die je gidst doorheen alle regeltjes en keuzemogelijkheden: het is slechts 1 van de troeven van sleutel-op-de-deur-bouwen.

2 juli 2019

Stonehouse bedankt zijn klanten van de voorbije vijf jaar!

Stonehouse hield een geslaagd opendeur weekend om zijn vijfjarig bestaan als sleutel-op-de-deur firma met bestaande en toekomstige klanten, leveranciers, medewerkers, familie en vrienden te vieren.

13 juni 2019

Korting op onroerende voorheffing nieuwbouwwoning met verlaagd E-peil

De Vlaamse overheid kent korting toe op onroerende voorheffing voor nieuwbouw met verlaagd E-peil. Stonehouse heeft ervaring met energiezuinig sleutel-op-de-deur bouwen.

22 mei 2019

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x