Ga je bouwen? Ontwijk deze valkuilen

25 november 2019

Loop je met bouwplannen rond? Dan sta je op de drempel van een nieuwe wending in je leven. Je zal merken dat regelgeving een belangrijke rol speelt bij het optrekken van je droomwoning. Vooraleer je de eerste steen van je sleutel-op-de-deurwoning legt, ontwijk je beter deze valkuilen.

1. Zorg voor een realistisch budget

Beginnen we meteen met de minst aangename verrassing? Dat je achteraf meer geld kwijt bent dan eerst gepland. De (netto)prijs van je bouwgrond en nieuwbouw opgeteld is jammer genoeg niet het enige dat je zult moeten betalen. Ten eerste zul je er al 21% btw moeten bij rekenen. Vervolgens zul je ook rekening moeten houden met bijkomende kosten, waaronder registratierechten, de aktekosten, het ereloon van de notaris…

Huur je tijdens het bouwproject elders een woonst? Dan weegt ook dat op je budget en de keuzes die je in de toekomstige woning kan maken.

Weet dat de prijs van een woning op plan vrij vast is. Dankzij de wet-Breyne kan die enkel onder strikte voorwaarden verhoogd worden.

2. Laat verplichte studies uitvoeren

Trek je een nieuwbouw op, dan zijn er twee studies die je verplicht moet laten uitvoeren: een grondsondering en een EPB-studie. Met een grondsondering win je info over het draagvermogen van de grond en over het niveau van het grondwater. Dankzij die studie weet je welke fundering je nodig hebt om de stabiliteit van je woning te garanderen.

De EPB-wetgeving stelt eisen op vlak van het E-peil, isolatie, het binnenklimaat en de technische installaties. Om te bewijzen dat je aan de wetgeving voldoet, zul je zowel aan het begin van de werken een startverslag als aan het eind van de werken een definitief verslag aan de gemeente moeten overhandigen. Stel daarvoor zeker een verslaggever in, bijvoorbeeld je architect. Zelf een dergelijk dossier samenstellen is immers een hele karwei.

3. Breng tijdig de gemeente op de hoogte

Iedereen weet wel dat bij elke nieuwbouw een bouwvergunning nodig is. Dit doe je bij de gemeente. Zo moet je nog voordat de werken beginnen een bouwvergunning aanvragen. Opgelet: je mag niet zomaar beginnen bouwen wanneer je de vergunning ontvangt! Je moet ze aanplakken en minimum 35 dagen wachten. Zijn er geen bezwaren, kunnen de werken daarna van start gaan. Hou hier dus zeker rekening mee bij het maken van je planning.

Vooraleer je bouwproject van start gaat, bots je dus al op regels. Er zijn er vele, en het kan moeilijk worden om doorheen de bomen het bos te blijven zien. Daarom is sleutel-op-de-deur zo’n interessante formule: je werkt met één ervaren aannemer die alle technieken aanlevert en als aanspreek- én rustpunt fungeert. Eén persoon die je gidst doorheen alle regeltjes en keuzemogelijkheden. Wens je vrijblijvend je droomwoning te bespreken? Contacteer ons

Bron: inspirerendwonen.be

Ga je bouwen? Ontwijk deze valkuilen

Nieuwbouwzondag 28 april 2024

NIEUWBOUWZONDAG staat voor de deur! Spring op zondag 28 april even binnen in onze moderne kijkwoning in Boutersem en/of de landelijke woning in afwerkingsfase in Sint-Truiden.

20 april 2024

Bezoek Stonehouse op Nieuwbouwzondag

NIEUWBOUWZONDAG staat voor de deur! Spring op 22 oktober even binnen in onze moderne kijkwoning in Boutersem en/of de landelijke woning in afwerkingsfase in Landen.

10 oktober 2023

Bouwgrond kopen? Hier moet je op letten

Een bouwproject begint met het kopen van een bouwgrond. Bij de zoektocht hiernaar komt heel wat kijken.

27 mei 2020

De EPB-deskundige waakt over energiezuinigheid van je woning

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen aan minimale vereisten voldoen die zijn opgenomen in de EPB-regelgeving.

28 april 2020

Met deze tips laat je meer daglicht toe in je droomhuis

Voldoende aan daglicht blootgesteld worden is van groot belang. Wie die dat onderschat, wordt vaker humeurig, slaapt slechter of wordt door depressie getroffen.

31 maart 2020

BEN-bouwen is vandaag al de norm

Broed je al even op bouwplannen? Dan ben je vast al op termen als BEN-bouwen, EPB-regelgeving en S-peil gestoten. In het kort: de EPB-eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften je woning moet voldoen. BEN-bouwen of bijna-energieneutraal bouwen kadert daarin, en is een verplichting vanaf 2021.

5 maart 2020

Waarom hameren wij zo op winddichtheid?

Werk je een nieuwbouwproject uit? Dan is het zoeken naar een evenwicht tussen een gedroomde afwerking in de bouwstijl van jullie keuze én de kwaliteit. Zoek je informatie rond bouwtechnieken en/of sleutel-op-de-deur bouwen, dan stoot je quasi altijd op de term winddicht bouwen. Wat is dat? En waarom wordt er zo op gehamerd?

31 januari 2020

Huidige bouwpiek kan tot wachttijden leiden

Een grote vraag naar bouwmaterialen, en een ongekend hoog aantal bouwprojecten leidden dit voorjaar tot wachttijden in de bouw. Dat lazen we in Het Laatste Nieuws. Mogelijk moet je tot een jaar geduld hebben vooraleer je bouwproject kan starten, zo verklaarde de gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie. In dat opzicht biedt een sleutel-op-de-deurfirma je enkele voordelen.

20 december 2019

Welke rol neemt de architect in bij sleutel-op-de-deur?

Het is een populaire veronderstelling: kiezen voor de sleutel-op-de-deurformule heeft gevolgen voor de rol van de architect. Zijn of haar creativiteit zou beknot worden omdat de bouwfirma met basisplannen werkt. Stonehouse pakt het bewust anders aan. Het eigen karakter van jouw droomwoning staat voor ons pal.

29 oktober 2019

Hoe vast is de prijs bij een verkoop op plan?

Ga je in zee met een aannemer voor een nog te bouwen sleutel-op-de-deurwoning? Je zet dan jouw handtekening onder een contract, zonder te zien wat je koopt. Omdat je op dat moment een ‘stukje lucht’ koopt, voorziet de woningbouwwet - bekend als de wet-Breyne - in een ruime bescherming van de consument. Maar wat houdt die wet precies in?

9 augustus 2019

Hoe voorkom je oververhitting in je nieuwbouwwoning?

Efficiënt energie verbruiken is de uitdaging van de toekomst. Je kan er van in de ontwerpfase rekening mee houden. In nieuwbouw gaat het dan vooral over energiezuinig verwarmen. Recente woningen met een laag energiepeil hebben dankzij hun versterkte geïsoleerde bouwschil en luchtdichte uitvoering een streep voor omdat ze hierdoor zelfs met mindere verwarmingscapaciteit de woning toch voldoende warm kunnen houden. ‘s Zomers is oververhitting evenwel een belangrijke uitdaging.

30 juli 2019

Zes troeven van onze sleutel-op-de-deur-aanpak

Plannen om binnenkort je droomhuis te bouwen? Steeds meer mensen kiezen voor één aannemer die alle technieken aanlevert en als aanspreek- én rustpunt fungeert. Eén persoon die je gidst doorheen alle regeltjes en keuzemogelijkheden: het is slechts 1 van de troeven van sleutel-op-de-deur-bouwen.

2 juli 2019

Stonehouse bedankt zijn klanten van de voorbije vijf jaar!

Stonehouse hield een geslaagd opendeur weekend om zijn vijfjarig bestaan als sleutel-op-de-deur firma met bestaande en toekomstige klanten, leveranciers, medewerkers, familie en vrienden te vieren.

13 juni 2019

Korting op onroerende voorheffing nieuwbouwwoning met verlaagd E-peil

De Vlaamse overheid kent korting toe op onroerende voorheffing voor nieuwbouw met verlaagd E-peil. Stonehouse heeft ervaring met energiezuinig sleutel-op-de-deur bouwen.

22 mei 2019

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x