Bouwgrond kopen? Hier moet je op letten

27 mei 2020

Een bouwproject begint met het kopen van een bouwgrond. Bij de zoektocht hiernaar komt heel wat kijken. En ook al is het liefde op het eerste gezicht, er zijn een aantal zaken waar je best rekening met houdt. Wij helpen je graag op weg.

Ligging en oriëntatie

Weet je al waar je wil wonen? Dicht bij je werk, het openbaar vervoer, scholen, winkels? De ligging van je bouwgrond is heel belangrijk. Ga daarom zeker de buurt verkennen.

Open bouwen richting het zuiden geeft het meeste zonlicht. Kijk daarom hoe de oriëntatie van de bouwgrond is. Bekijk ook zeker de omgeving. Zijn er obstakels die zonlicht blokkeren? Denk maar aan bomen, heuvels en gebouwen.

Prijs

Vraagt de verkoper van de bouwgrond een correcte prijs? Neem zeker eens een kijkje op websites van vastgoedmakelaars, zodat je kan vergelijken met bouwgronden in de buurt. Hou ook rekening met de extra kosten (zie verder).

Stedenbouwkundige voorschriften

Je mag niet zomaar bouwen wat je wil. In de stedenbouwkundige voorschriften kom je te weten aan welke voorwaarden je woning moet voldoen. Bijvoorbeeld het aantal verdiepingen, het type bebouwing (gesloten, halfopen, open), de hoogte van het dak en de plaats van de garage of carport. Om verrassingen te voorkomen, raden we je aan deze voorschriften eerst goed te bekijken.

Bouwverplichting

Aan sommige bouwgronden hangt een bouwverplichting vast. Zo is er de mogelijkheid dat je binnen een vastgelegde termijn moet bouwen. Soms valt het voor dat je de bouwgrond koopt van een bouwfirma. Dan is er de kans dat je verplicht met hen moet samenwerken om je woning te bouwen.

Staat bouwgrond

Bij het berekenen van de kosten en je budget is het niet onbelangrijk ook te kijken naar de staat van de bouwgrond. Hoe is de helling van de grond? Staan er bomen of ligt er nog puin? Maar ook de kwaliteit is belangrijk. Informatie hierover vind je terug in het bodemattest. De verkoper is verplicht dit voor te leggen.

Extra kosten

Naast de aankoopprijs van de bouwgrond, moet je nog rekening houden met extra kosten. Zo betaal je registratierechten, een ereloon en aktekosten. Op de website van notaris.be vind je een heel handige tool om dit te berekenen.

Bron: Livios

Bouwgrond kopen? Hier moet je op letten

Nieuwbouwzondag 28 april 2024

NIEUWBOUWZONDAG staat voor de deur! Spring op zondag 28 april even binnen in onze moderne kijkwoning in Boutersem en/of de landelijke woning in afwerkingsfase in Sint-Truiden.

20 april 2024

Bezoek Stonehouse op Nieuwbouwzondag

NIEUWBOUWZONDAG staat voor de deur! Spring op 22 oktober even binnen in onze moderne kijkwoning in Boutersem en/of de landelijke woning in afwerkingsfase in Landen.

10 oktober 2023

De EPB-deskundige waakt over energiezuinigheid van je woning

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen aan minimale vereisten voldoen die zijn opgenomen in de EPB-regelgeving.

28 april 2020

Met deze tips laat je meer daglicht toe in je droomhuis

Voldoende aan daglicht blootgesteld worden is van groot belang. Wie die dat onderschat, wordt vaker humeurig, slaapt slechter of wordt door depressie getroffen.

31 maart 2020

BEN-bouwen is vandaag al de norm

Broed je al even op bouwplannen? Dan ben je vast al op termen als BEN-bouwen, EPB-regelgeving en S-peil gestoten. In het kort: de EPB-eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften je woning moet voldoen. BEN-bouwen of bijna-energieneutraal bouwen kadert daarin, en is een verplichting vanaf 2021.

5 maart 2020

Waarom hameren wij zo op winddichtheid?

Werk je een nieuwbouwproject uit? Dan is het zoeken naar een evenwicht tussen een gedroomde afwerking in de bouwstijl van jullie keuze én de kwaliteit. Zoek je informatie rond bouwtechnieken en/of sleutel-op-de-deur bouwen, dan stoot je quasi altijd op de term winddicht bouwen. Wat is dat? En waarom wordt er zo op gehamerd?

31 januari 2020

Huidige bouwpiek kan tot wachttijden leiden

Een grote vraag naar bouwmaterialen, en een ongekend hoog aantal bouwprojecten leidden dit voorjaar tot wachttijden in de bouw. Dat lazen we in Het Laatste Nieuws. Mogelijk moet je tot een jaar geduld hebben vooraleer je bouwproject kan starten, zo verklaarde de gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie. In dat opzicht biedt een sleutel-op-de-deurfirma je enkele voordelen.

20 december 2019

Ga je bouwen? Ontwijk deze valkuilen

Loop je met bouwplannen rond? Dan sta je op de drempel van een nieuwe wending in je leven. Je zal merken dat regelgeving een belangrijke rol speelt bij het optrekken van je droomwoning. Vooraleer je de eerste steen van je sleutel-op-de-deurwoning legt, ontwijk je beter deze valkuilen.

25 november 2019

Welke rol neemt de architect in bij sleutel-op-de-deur?

Het is een populaire veronderstelling: kiezen voor de sleutel-op-de-deurformule heeft gevolgen voor de rol van de architect. Zijn of haar creativiteit zou beknot worden omdat de bouwfirma met basisplannen werkt. Stonehouse pakt het bewust anders aan. Het eigen karakter van jouw droomwoning staat voor ons pal.

29 oktober 2019

Hoe vast is de prijs bij een verkoop op plan?

Ga je in zee met een aannemer voor een nog te bouwen sleutel-op-de-deurwoning? Je zet dan jouw handtekening onder een contract, zonder te zien wat je koopt. Omdat je op dat moment een ‘stukje lucht’ koopt, voorziet de woningbouwwet - bekend als de wet-Breyne - in een ruime bescherming van de consument. Maar wat houdt die wet precies in?

9 augustus 2019

Hoe voorkom je oververhitting in je nieuwbouwwoning?

Efficiënt energie verbruiken is de uitdaging van de toekomst. Je kan er van in de ontwerpfase rekening mee houden. In nieuwbouw gaat het dan vooral over energiezuinig verwarmen. Recente woningen met een laag energiepeil hebben dankzij hun versterkte geïsoleerde bouwschil en luchtdichte uitvoering een streep voor omdat ze hierdoor zelfs met mindere verwarmingscapaciteit de woning toch voldoende warm kunnen houden. ‘s Zomers is oververhitting evenwel een belangrijke uitdaging.

30 juli 2019

Zes troeven van onze sleutel-op-de-deur-aanpak

Plannen om binnenkort je droomhuis te bouwen? Steeds meer mensen kiezen voor één aannemer die alle technieken aanlevert en als aanspreek- én rustpunt fungeert. Eén persoon die je gidst doorheen alle regeltjes en keuzemogelijkheden: het is slechts 1 van de troeven van sleutel-op-de-deur-bouwen.

2 juli 2019

Stonehouse bedankt zijn klanten van de voorbije vijf jaar!

Stonehouse hield een geslaagd opendeur weekend om zijn vijfjarig bestaan als sleutel-op-de-deur firma met bestaande en toekomstige klanten, leveranciers, medewerkers, familie en vrienden te vieren.

13 juni 2019

Korting op onroerende voorheffing nieuwbouwwoning met verlaagd E-peil

De Vlaamse overheid kent korting toe op onroerende voorheffing voor nieuwbouw met verlaagd E-peil. Stonehouse heeft ervaring met energiezuinig sleutel-op-de-deur bouwen.

22 mei 2019

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x