BEN-bouwen is vandaag al de norm

5 maart 2020

Broed je al even op bouwplannen? Dan ben je vast al op termen als BEN-bouwen, EPB-regelgeving en S-peil gestoten. In het kort: de EPB-eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften je woning moet voldoen. BEN-bouwen of bijna-energieneutraal bouwen kadert daarin, en is een verplichting vanaf 2021.

Vanaf moet dus moet elke nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal zijn. In de praktijk merken we dat bouwers vandaag al op die verplichting anticiperen. Als ervaren sleutel-op-de-deurfirma bouwen we niet alleen jouw woning in baksteen, op maat van jouw voorkeuren en budget. We begeleiden je ook door het bos van de verplichtingen inzake hernieuwbare technieken in nieuwbouwwoningen.

Een zogeheten BEN-woning moet in Vlaanderen voldoen aan zes voorwaarden:

Energieprestatieniveau: E30 of lager

Dat E-peil is de energetische score van je volledige woning: de gebruikte (duurzame) technieken, compactheid, oriëntatie, ... worden allemaal in rekening gebracht.

S-peil: S31 of lager

Simpel uitgelegd; hoe minder energie je nodig hebt om je woning te verwarmen, hoe lager en hoe beter je S-peil. Het drukt de energie-efficiëntie van de bouwschil (buitenmuren, ramen, dak, vloeren, ...) uit en evalueert alle warmtewinsten en -verliezen.

Isolatiewaarde van de constructiedelen: U-Max

Een belangrijk aspect van BEN-bouwen is doorgedreven isolatie. Voor de verschillende constructiedelen gelden zogeheten U-Max eisen.

ConstructiedeelUmax BEN (W/m²K)
Daken en plafonds0,24
Buitenmuren0,24
Vloeren0,24
Ramen (glas + kader)1,5
Beglazing1,1
Deuren en poorten2,0


Oververhitting

De oververhitting mag in een BEN-woning niet meer bedragen dan 6.500 Kh. In goed geïsoleerde woningen blijft de warmte binnenhangen, maar een BEN-woning raakt niet oververhit als je voldoende aandacht besteedt aan zonwering, de oriëntatie van je ramen of als je voor nachtelijke ventilatie kiest. Bespreek dit met je architect en aannemer.

Ventilatie

Efficiënt isoleren en ventileren begint bij winddicht bouwen. Een ventilatiesysteem is sinds 2006 verplicht voor nieuwbouw, maar sinds 2016 moet het ook de nodige kwaliteit leveren. Je bent verplicht om een ventilatieverslaggever in te schakelen. Die maakt een ventilatievoorontwerp en stelt het ventilatieprestatieverslag op.

Je hebt keuze uit vier verschillende systemen: A, B, C of D. Uiteraard kunnen wij je begeleiden om de enige juiste keuze te maken.

Minimum aandeel hernieuwbare energie

De netto energiebehoefte voor verwarming mag maximaal 70 kWh/m² bedragen. Een BEN-woning moet minstens 15 kWh/m² energie uit hernieuwbare bronnen halen. Technieken combineren mag. Zonnepanelen zijn het beste ingeburgerd, maar misschien kan je ook een warmtepomp of warmtepompboiler overwegen.

Een andere optie is participeren in een hernieuwbaar energieproject in je provincie.

In onze kijkwoning krijg je een duidelijk beeld van onze technische kwaliteiten en afwerkingsmogelijkheden.

Bron: Livios

BEN-bouwen is vandaag al de norm

Bezoek Stonehouse op Nieuwbouwzondag

NIEUWBOUWZONDAG staat voor de deur! Spring op 22 oktober even binnen in onze moderne kijkwoning in Boutersem en/of de landelijke woning in afwerkingsfase in Landen.

10 oktober 2023

Bouwgrond kopen? Hier moet je op letten

Een bouwproject begint met het kopen van een bouwgrond. Bij de zoektocht hiernaar komt heel wat kijken.

27 mei 2020

De EPB-deskundige waakt over energiezuinigheid van je woning

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen aan minimale vereisten voldoen die zijn opgenomen in de EPB-regelgeving.

28 april 2020

Met deze tips laat je meer daglicht toe in je droomhuis

Voldoende aan daglicht blootgesteld worden is van groot belang. Wie die dat onderschat, wordt vaker humeurig, slaapt slechter of wordt door depressie getroffen.

31 maart 2020

Waarom hameren wij zo op winddichtheid?

Werk je een nieuwbouwproject uit? Dan is het zoeken naar een evenwicht tussen een gedroomde afwerking in de bouwstijl van jullie keuze én de kwaliteit. Zoek je informatie rond bouwtechnieken en/of sleutel-op-de-deur bouwen, dan stoot je quasi altijd op de term winddicht bouwen. Wat is dat? En waarom wordt er zo op gehamerd?

31 januari 2020

Huidige bouwpiek kan tot wachttijden leiden

Een grote vraag naar bouwmaterialen, en een ongekend hoog aantal bouwprojecten leidden dit voorjaar tot wachttijden in de bouw. Dat lazen we in Het Laatste Nieuws. Mogelijk moet je tot een jaar geduld hebben vooraleer je bouwproject kan starten, zo verklaarde de gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie. In dat opzicht biedt een sleutel-op-de-deurfirma je enkele voordelen.

20 december 2019

Ga je bouwen? Ontwijk deze valkuilen

Loop je met bouwplannen rond? Dan sta je op de drempel van een nieuwe wending in je leven. Je zal merken dat regelgeving een belangrijke rol speelt bij het optrekken van je droomwoning. Vooraleer je de eerste steen van je sleutel-op-de-deurwoning legt, ontwijk je beter deze valkuilen.

25 november 2019

Welke rol neemt de architect in bij sleutel-op-de-deur?

Het is een populaire veronderstelling: kiezen voor de sleutel-op-de-deurformule heeft gevolgen voor de rol van de architect. Zijn of haar creativiteit zou beknot worden omdat de bouwfirma met basisplannen werkt. Stonehouse pakt het bewust anders aan. Het eigen karakter van jouw droomwoning staat voor ons pal.

29 oktober 2019

Hoe vast is de prijs bij een verkoop op plan?

Ga je in zee met een aannemer voor een nog te bouwen sleutel-op-de-deurwoning? Je zet dan jouw handtekening onder een contract, zonder te zien wat je koopt. Omdat je op dat moment een ‘stukje lucht’ koopt, voorziet de woningbouwwet - bekend als de wet-Breyne - in een ruime bescherming van de consument. Maar wat houdt die wet precies in?

9 augustus 2019

Hoe voorkom je oververhitting in je nieuwbouwwoning?

Efficiënt energie verbruiken is de uitdaging van de toekomst. Je kan er van in de ontwerpfase rekening mee houden. In nieuwbouw gaat het dan vooral over energiezuinig verwarmen. Recente woningen met een laag energiepeil hebben dankzij hun versterkte geïsoleerde bouwschil en luchtdichte uitvoering een streep voor omdat ze hierdoor zelfs met mindere verwarmingscapaciteit de woning toch voldoende warm kunnen houden. ‘s Zomers is oververhitting evenwel een belangrijke uitdaging.

30 juli 2019

Zes troeven van onze sleutel-op-de-deur-aanpak

Plannen om binnenkort je droomhuis te bouwen? Steeds meer mensen kiezen voor één aannemer die alle technieken aanlevert en als aanspreek- én rustpunt fungeert. Eén persoon die je gidst doorheen alle regeltjes en keuzemogelijkheden: het is slechts 1 van de troeven van sleutel-op-de-deur-bouwen.

2 juli 2019

Stonehouse bedankt zijn klanten van de voorbije vijf jaar!

Stonehouse hield een geslaagd opendeur weekend om zijn vijfjarig bestaan als sleutel-op-de-deur firma met bestaande en toekomstige klanten, leveranciers, medewerkers, familie en vrienden te vieren.

13 juni 2019

Korting op onroerende voorheffing nieuwbouwwoning met verlaagd E-peil

De Vlaamse overheid kent korting toe op onroerende voorheffing voor nieuwbouw met verlaagd E-peil. Stonehouse heeft ervaring met energiezuinig sleutel-op-de-deur bouwen.

22 mei 2019

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x