Hoe voorkom je oververhitting in je nieuwbouwwoning?

30 juli 2019

Efficiënt energie verbruiken is de uitdaging van de toekomst. Je kan er van in de ontwerpfase rekening mee houden. In nieuwbouw gaat het dan vooral over energiezuinig verwarmen. Recente woningen met een laag energiepeil hebben dankzij hun versterkte geïsoleerde bouwschil en luchtdichte uitvoering een streep voor omdat ze hierdoor zelfs met mindere verwarmingscapaciteit de woning toch voldoende warm kunnen houden. ‘s Zomers is oververhitting evenwel een belangrijke uitdaging.

De verhoogde isolatie en luchtdichtheid in moderne nieuwbouw zorgt voor een soort thermos effect waardoor de stijgende temperatuur binnenskamers vastgehouden wordt. Bovendien zijn grote glaspartijen heel erg in, waardoor de inval van zonlicht - en dus ook warmte - sowieso groot wordt.

Voorkomen is beter dan genezen

Er bestaan voor elke smaak en budget oplossingen om oververhitting tegen te gaan. Met 1 aannemer als adviseur en aanspreekpunt kan je ze al van in de ontwerpfase in overweging nemen.

1 Creëer schaduw. Ze werkt als effectieve beperking van zoninval, maar beperkt daardoor ook vaak het uitzicht of de lichtinval. Anderzijds is dit gratis zonwering. Hierin speelt de omgeving rond een woning een rol: bomen, beplanting, buren, achterburen, tuinafsluitingen enz …

2 Een zware gebouwmassa of thermische capaciteit van je woning zorgt ook voor het inperken van oververhitting. Door massa bereikbaar te houden voor invallende zonnestraling (vb. een chape-vloer met tegels in een houtskeletbouw), is het mogelijk om de oververhitting te vertragen. De massa neemt tijdelijk de warmte op en geeft deze pas na geruime tijd weer af. Bij lichte constructies met weinig massa, treedt het oververhittingseffect veel sneller op.

Er bestaan ook oplossingen zoals de Trombemuur (zware, zwarte muur) die hiervan gebruik maken om de warmte op te vangen en langzaam terug af te geven. Bij onze realisaties vind je voorbeelden van woningen waarbij efficiënte maatregelen tegen oververhitting zijn genomen.

3 Kies voor een degelijk ventilatiesysteem. Bij mechanische ventilatiesystemen (D) is het aan te raden een bypass te voorzien in de warmtewisselaar van de ventilatie-unit om opbouw van warmte in de lucht te voorkomen. Hierbij gaat de buitenlucht niet langer via de warmtewisselaar in de zomermaanden, zodat vooral ’s nachts frissere lucht (indien nodig met hogere debieten dan overdag) de woning kan afkoelen.

Voor het koelen van je woning bestaan er ook nog andere oplossingen: glasroosters kunnen op natuurlijke wijze koele nachtlucht naar binnen begeleiden. Er zijn ook warmtepompen op de markt waarmee je zowel kan verwarmen als actief koelen.

Bezoek je onze kijkwoning, vraag dan zeker naar de maatregelen voor oververhitting die we bij jouw bouwproject kunnen toepassen.


Hoe voorkom je oververhitting in je nieuwbouwwoning?

10 jaar Stonehouse

Stonehouse bestaat 10 jaar en dat vieren we graag met een opendeur in onze kantoren en magazijn te Tienen

13 september 2024

Nieuwbouwzondag 28 april 2024

NIEUWBOUWZONDAG staat voor de deur! Spring op zondag 28 april even binnen in onze moderne kijkwoning in Boutersem en/of de landelijke woning in afwerkingsfase in Sint-Truiden.

20 april 2024

Bezoek Stonehouse op Nieuwbouwzondag

NIEUWBOUWZONDAG staat voor de deur! Spring op 22 oktober even binnen in onze moderne kijkwoning in Boutersem en/of de landelijke woning in afwerkingsfase in Landen.

10 oktober 2023

Bouwgrond kopen? Hier moet je op letten

Een bouwproject begint met het kopen van een bouwgrond. Bij de zoektocht hiernaar komt heel wat kijken.

27 mei 2020

De EPB-deskundige waakt over energiezuinigheid van je woning

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen aan minimale vereisten voldoen die zijn opgenomen in de EPB-regelgeving.

28 april 2020

Met deze tips laat je meer daglicht toe in je droomhuis

Voldoende aan daglicht blootgesteld worden is van groot belang. Wie die dat onderschat, wordt vaker humeurig, slaapt slechter of wordt door depressie getroffen.

31 maart 2020

BEN-bouwen is vandaag al de norm

Broed je al even op bouwplannen? Dan ben je vast al op termen als BEN-bouwen, EPB-regelgeving en S-peil gestoten. In het kort: de EPB-eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften je woning moet voldoen. BEN-bouwen of bijna-energieneutraal bouwen kadert daarin, en is een verplichting vanaf 2021.

5 maart 2020

Waarom hameren wij zo op winddichtheid?

Werk je een nieuwbouwproject uit? Dan is het zoeken naar een evenwicht tussen een gedroomde afwerking in de bouwstijl van jullie keuze én de kwaliteit. Zoek je informatie rond bouwtechnieken en/of sleutel-op-de-deur bouwen, dan stoot je quasi altijd op de term winddicht bouwen. Wat is dat? En waarom wordt er zo op gehamerd?

31 januari 2020

Huidige bouwpiek kan tot wachttijden leiden

Een grote vraag naar bouwmaterialen, en een ongekend hoog aantal bouwprojecten leidden dit voorjaar tot wachttijden in de bouw. Dat lazen we in Het Laatste Nieuws. Mogelijk moet je tot een jaar geduld hebben vooraleer je bouwproject kan starten, zo verklaarde de gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie. In dat opzicht biedt een sleutel-op-de-deurfirma je enkele voordelen.

20 december 2019

Ga je bouwen? Ontwijk deze valkuilen

Loop je met bouwplannen rond? Dan sta je op de drempel van een nieuwe wending in je leven. Je zal merken dat regelgeving een belangrijke rol speelt bij het optrekken van je droomwoning. Vooraleer je de eerste steen van je sleutel-op-de-deurwoning legt, ontwijk je beter deze valkuilen.

25 november 2019

Welke rol neemt de architect in bij sleutel-op-de-deur?

Het is een populaire veronderstelling: kiezen voor de sleutel-op-de-deurformule heeft gevolgen voor de rol van de architect. Zijn of haar creativiteit zou beknot worden omdat de bouwfirma met basisplannen werkt. Stonehouse pakt het bewust anders aan. Het eigen karakter van jouw droomwoning staat voor ons pal.

29 oktober 2019

Hoe vast is de prijs bij een verkoop op plan?

Ga je in zee met een aannemer voor een nog te bouwen sleutel-op-de-deurwoning? Je zet dan jouw handtekening onder een contract, zonder te zien wat je koopt. Omdat je op dat moment een ‘stukje lucht’ koopt, voorziet de woningbouwwet - bekend als de wet-Breyne - in een ruime bescherming van de consument. Maar wat houdt die wet precies in?

9 augustus 2019

Zes troeven van onze sleutel-op-de-deur-aanpak

Plannen om binnenkort je droomhuis te bouwen? Steeds meer mensen kiezen voor één aannemer die alle technieken aanlevert en als aanspreek- én rustpunt fungeert. Eén persoon die je gidst doorheen alle regeltjes en keuzemogelijkheden: het is slechts 1 van de troeven van sleutel-op-de-deur-bouwen.

2 juli 2019

Stonehouse bedankt zijn klanten van de voorbije vijf jaar!

Stonehouse hield een geslaagd opendeur weekend om zijn vijfjarig bestaan als sleutel-op-de-deur firma met bestaande en toekomstige klanten, leveranciers, medewerkers, familie en vrienden te vieren.

13 juni 2019

Korting op onroerende voorheffing nieuwbouwwoning met verlaagd E-peil

De Vlaamse overheid kent korting toe op onroerende voorheffing voor nieuwbouw met verlaagd E-peil. Stonehouse heeft ervaring met energiezuinig sleutel-op-de-deur bouwen.

22 mei 2019

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x