Met deze tips laat je meer daglicht toe in je droomhuis

31 maart 2020

Voldoende aan daglicht blootgesteld worden is van groot belang. Wie die dat onderschat, wordt vaker humeurig, slaapt slechter of wordt door depressie getroffen. Het is dan ook geen toeval dat hedendaagse bouwontwerpen zeer veel aandacht besteden aan de inval van daglicht. Zie je niet meteen hoe dat in jouw droomwoning kan verwezenlijkt worden? Hieronder vind je enkele ideeën, die ook perfect binnen een sleutel-op-de-deurformule kunnen gerealiseerd worden.

Vide

Grote glaspartijen zijn al even meer regel dan uitzondering. Bijvoorbeeld in een gesloten bebouwing opteert de architect al eens voor de creatie van een vide. Dat is een opening tussen twee of meerdere verdiepingen. Die opening in de vloer of het plafond biedt heel wat voordelen en perspectieven. Je creëert letterlijk een derde dimensie. Naast het horizontale vlak (2D), uitgewerkt in het grondplan, zorgt de extra verticale dimensie (3D) voor een gevoel van ruimte.

De vide maakt relaties mogelijk met de hoger of lager gelegen ruimtes. Die openheid geeft ook bijkomende kansen om extra licht binnen te halen of lucht te laten circuleren.

Doorkijkwoning

In stedelijke omgevingen is het quasi onmogelijk om uit alle hoeken daglicht te genereren. Je ziet er dan ook meer en meer doorkijkwoningen opduiken. Een geslaagde doorkijkwoning verenigt de natuurlijke lichtinval met de beperkingen van de omgeving.

Glazen vloer

Bij de eerste twee voorbeelden duikt het vraagstuk op hoe je de woning efficiënt kan verwarmen. Die vraagt stelt zich minder als je voor een glazen vloer opteert tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping. Met een glazen vloer in de dubbelhoge ruimte vermijd je tocht en geluidsoverdracht, terwijl je toch een ruimtelijk gevoel creëert.

Glazen binnenwanden

Een variant op de doorkijkwoning, die je op het gebied van geluidsoverdracht toch de voordelen van afgesloten ruimtes geeft. Met een glazen wand laat je daglicht tot in de gang of centrale delen van de woning doordringen. Tpch wat privacy nodig? Een gordijn of jaloezieën kunnen helpen.

Met deze tips ben je hopelijk een eindje op weg. Weet dat de aanpak van Stonehouse erop gericht is jouw een unieke woning te bezorgen. Onze ervaren bouwadviseurs geven je de juiste raad vanuit hun ervaring, terwijl jij toch het project blijft sturen op basis van je stijl, wensen en budget.

Bron: Ik ga bouwen en renoveren, 21-02-2020

Met deze tips laat je meer daglicht toe in je droomhuis

Bezoek Stonehouse op Nieuwbouwzondag

NIEUWBOUWZONDAG staat voor de deur! Spring op 22 oktober even binnen in onze moderne kijkwoning in Boutersem en/of de landelijke woning in afwerkingsfase in Landen.

10 oktober 2023

Bouwgrond kopen? Hier moet je op letten

Een bouwproject begint met het kopen van een bouwgrond. Bij de zoektocht hiernaar komt heel wat kijken.

27 mei 2020

De EPB-deskundige waakt over energiezuinigheid van je woning

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen aan minimale vereisten voldoen die zijn opgenomen in de EPB-regelgeving.

28 april 2020

BEN-bouwen is vandaag al de norm

Broed je al even op bouwplannen? Dan ben je vast al op termen als BEN-bouwen, EPB-regelgeving en S-peil gestoten. In het kort: de EPB-eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften je woning moet voldoen. BEN-bouwen of bijna-energieneutraal bouwen kadert daarin, en is een verplichting vanaf 2021.

5 maart 2020

Waarom hameren wij zo op winddichtheid?

Werk je een nieuwbouwproject uit? Dan is het zoeken naar een evenwicht tussen een gedroomde afwerking in de bouwstijl van jullie keuze én de kwaliteit. Zoek je informatie rond bouwtechnieken en/of sleutel-op-de-deur bouwen, dan stoot je quasi altijd op de term winddicht bouwen. Wat is dat? En waarom wordt er zo op gehamerd?

31 januari 2020

Huidige bouwpiek kan tot wachttijden leiden

Een grote vraag naar bouwmaterialen, en een ongekend hoog aantal bouwprojecten leidden dit voorjaar tot wachttijden in de bouw. Dat lazen we in Het Laatste Nieuws. Mogelijk moet je tot een jaar geduld hebben vooraleer je bouwproject kan starten, zo verklaarde de gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie. In dat opzicht biedt een sleutel-op-de-deurfirma je enkele voordelen.

20 december 2019

Ga je bouwen? Ontwijk deze valkuilen

Loop je met bouwplannen rond? Dan sta je op de drempel van een nieuwe wending in je leven. Je zal merken dat regelgeving een belangrijke rol speelt bij het optrekken van je droomwoning. Vooraleer je de eerste steen van je sleutel-op-de-deurwoning legt, ontwijk je beter deze valkuilen.

25 november 2019

Welke rol neemt de architect in bij sleutel-op-de-deur?

Het is een populaire veronderstelling: kiezen voor de sleutel-op-de-deurformule heeft gevolgen voor de rol van de architect. Zijn of haar creativiteit zou beknot worden omdat de bouwfirma met basisplannen werkt. Stonehouse pakt het bewust anders aan. Het eigen karakter van jouw droomwoning staat voor ons pal.

29 oktober 2019

Hoe vast is de prijs bij een verkoop op plan?

Ga je in zee met een aannemer voor een nog te bouwen sleutel-op-de-deurwoning? Je zet dan jouw handtekening onder een contract, zonder te zien wat je koopt. Omdat je op dat moment een ‘stukje lucht’ koopt, voorziet de woningbouwwet - bekend als de wet-Breyne - in een ruime bescherming van de consument. Maar wat houdt die wet precies in?

9 augustus 2019

Hoe voorkom je oververhitting in je nieuwbouwwoning?

Efficiënt energie verbruiken is de uitdaging van de toekomst. Je kan er van in de ontwerpfase rekening mee houden. In nieuwbouw gaat het dan vooral over energiezuinig verwarmen. Recente woningen met een laag energiepeil hebben dankzij hun versterkte geïsoleerde bouwschil en luchtdichte uitvoering een streep voor omdat ze hierdoor zelfs met mindere verwarmingscapaciteit de woning toch voldoende warm kunnen houden. ‘s Zomers is oververhitting evenwel een belangrijke uitdaging.

30 juli 2019

Zes troeven van onze sleutel-op-de-deur-aanpak

Plannen om binnenkort je droomhuis te bouwen? Steeds meer mensen kiezen voor één aannemer die alle technieken aanlevert en als aanspreek- én rustpunt fungeert. Eén persoon die je gidst doorheen alle regeltjes en keuzemogelijkheden: het is slechts 1 van de troeven van sleutel-op-de-deur-bouwen.

2 juli 2019

Stonehouse bedankt zijn klanten van de voorbije vijf jaar!

Stonehouse hield een geslaagd opendeur weekend om zijn vijfjarig bestaan als sleutel-op-de-deur firma met bestaande en toekomstige klanten, leveranciers, medewerkers, familie en vrienden te vieren.

13 juni 2019

Korting op onroerende voorheffing nieuwbouwwoning met verlaagd E-peil

De Vlaamse overheid kent korting toe op onroerende voorheffing voor nieuwbouw met verlaagd E-peil. Stonehouse heeft ervaring met energiezuinig sleutel-op-de-deur bouwen.

22 mei 2019

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x